Graži oda be kremų. Kaip?

  Grožis iš vidausVisi įrašai  

Ar žinojote, kad Antikoje geisdamos blyškios veido odos moterys masiškai naudodavo graužiančią švino pudrą? O Anglijoje buvo laikai, kuomet moterų grožį simbolizavo aukšta kakta, todėl damos išsiraudavo ne tik antakius ir blakstienas, bet ir plaukus nuo kaktos bei smilkinių?

Sakoma, kad grožis reikalauja aukų. Iš kartos į kartą mes, moterys, klaidingai išmokstame grožį asocijuoti su nemaloniomis, skausmingomis procedūromis. Mitas, kad dėl grožio reikia kentėti, gajus jau tūkstančius metų. Tačiau, tiesa ta, kad vien kosmetikos priemonėmis ir įmantriomis procedūromis savo grožiu pasirūpinti neįmanoma.

Visais laikais odai moterys skyrė ypatingai daug dėmesio. Ir ne veltui. Oda (kartu su plaukais ir nagais) parodo, kokia yra viso organizmo būklė. Graži oda kitiems tarsi praneša, jog mūsų kūnas sveikas. Tačiau svarbu ne maskuoti odos siunčiamus signalus, o atkreipti į juos dėmesį ir savo grožiu rūpintis kompleksiškai.

Odos, plaukų bei nagų būklė ar imlumas tam tikroms problemoms labai priklauso nuo genų, bet didelę įtaką daro ir aplinkos faktoriai. Nepuoselėjamas grožis ilgai neišsilaiko, jį išsaugosime tik sveikai gyvendami.

Norintiems turėti gražią odą svarbu:

Ilsėtis. Esant miego trūkumui oda atrodo paburkusi, papilkėjusi; trūkstant poilsio lėtėja odos, plaukų ir nagų atsinaujinimo procesai bei odos aprūpinimas reikalingomis medžiagomis.

Gyventi ramiai. Stresas gali skatinti odos būklių pablogėjimą, uždegimus, raukšlių susidarymą, plaukų slinkimą, hormonų disbalansą.

Atsisakyti rūkymo. Jis sukelia oksidacinį stresą visam organizmui, blogina plaukų, nagų, odos būklę, pablogina odos kraujotaką, todėl oda prasčiau aprūpinama reikalingomis medžiagomis.

Judėti. Fizinis aktyvumas skatina kraujotaką, t.y. geresnį aprūpinimą deguonimi bei maistinėmis medžiagomis, geresnį toksinių medžiagų šalinimą.

Sveikai maitintis. Tinkamam odos ir jos priedų funkcionavimui bei atsinaujinimui būtini vitaminai, mineralai, omega riebalų rūgštys, antioksidantai, pakankamas baltymų kiekis, kuriuos gauname iš maisto (jei mityba nepilnavertė – iš maisto papildų). Nesubalansuota dieta, kurioje per daug baltymų (ypač gyvulinės kilmės), trans-riebalų ar greitai pasisavinamų angliavandenių, gali sutrikdyti normalią šių organų funkciją.

Gerti vandenį. Vanduo skystina kraują, praskiedžia šlapimą ir padeda šalinti nereikalingas ar toksines medžiagas per inkstus, todėl, trūkstant vandens, minėtos medžiagos lėčiau pasišalina ir gali sukelti nepageidaujamus efektus organizmui. Vanduo taip pat itin svarbus odos putlumui palaikyti.

Saugotis saulės spindulių. Oda, kuri neapsaugota nuo saulės ultravioletinių spindulių, greičiau sensta ir gamina daugiau pigmentų. Plaukai nuo ultravioletinės radiacijos taip pat greičiau sensta ir lėčiau atsinaujina.

Rinktis kokybiškus kosmetikos produktus ir procedūras. Netinkamai parinkti kosmetikos produktai gali padaryti daugiau žalos nei suteikti naudos – jie gali dirginti odą, kimšti poras ar sukelti alergijas. Kosmetinės procedūros, kuriose naudojamas karštis, gali silpninti plaukus ir nagus, skatinti jų plonėjimą ir lūžinėjimą.

Netikėti, tačiau didelę įtaką odos būklei turintys faktoriai:

· Hormonai – brendimas, menstruacinis ciklas, menopauzė/andropauzė, vaistai, kurie veikia hormonus (pvz. kontraceptikai), gali lemti odos, plaukų ir nagų būklę.

· Klimatas – šaltas ir sausas klimatas gali sausinti odą bei skatinti egzemą, o karštis ir drėgmė gali sąlygoti aknės paūmėjimą.

· Aplinka – tarša, dulkės, smulkios dirvožemio dalelės bei kt. faktoriai gali bloginti būklę, sukelti oksidacinį stresą, kuris skatina greitesnį odos senėjimą, blogina plaukų ir nagų būklę.

· Kitų organų būklė. Jei streikuoja jūsų vidaus organų veikla, visa tai atsispindi ir odoje.

Taigi ne kremai, o maistinės medžiagos, fizinė ir emocinė sveikata bei grynas oras yra pačios geriausios kosmetinės priemonės mūsų odos grožiui ir sveikatai.

O dabar supažindinsime jus su odos struktūra bei kas vyksta kiekviename odos sluoksnyje.

KOKIA YRA ODOS STRUKTŪRA IR KAS TEN VYKSTA?

Pirmasis sluoksnis – epidermis. Tai odos paviršius, kuris nuolat atsinaujina bei lemia, kaip atrodo mūsų oda. Šis odos sluoksnis yra pagrindinis ir dažniausiai vienintelis kosmetikos produktų pasiekiamas taikinys. Jame susitelkusios odos liaukos, kurios išskiria prakaitą, sebumą bei kūno kvapą. Šiame sluoksnyje telkiasi melanocitai – ląstelės, lemiančios odos ir plaukų spalvą. Pagrindinis struktūrinis baltymas yra keratinas.

Antrasis sluoksnis – derma (tikroji oda). Šis sluoksnis padeda reguliuoti kūno temperatūrą, taupyti organizmo vandenį, saugoti kūną nuo mechaninių pažeidimų ir kt. Dermos struktūrą palaiko kolageno, elastino, keratino bei kiti baltymai. Čia taip pat telkiasi ir žmogaus organizme pagaminta hialurono rūgštis, kaip ir plaukų svogūnėliai. Derma lemia odos tvirtumą, stangrumą ir elastingumą. Jos nykimas su amžiumi lemia giliąsias raukšles.

Trečiasis sluoksnis – hipoderma (poodinis sluoksnis). Tai apatinis odos riebalinis sluoksnis, kuris „maitina“ kitus odos sluoksnius. Jame daugiausia ląstelių, kurios kaupia riebalus, – adipocitų.

Būkite gražūs ir sveiki! :)

Susiję straipsniai

Antioksidantai senėjimo procesams lėtinti

Antioksidantai senėjimo procesams lėtinti

Sakoma, kad grožis ateina iš vidaus. Mitybos ir odos būklės ryšys, tiksliau, mitybos poveikis odos senėjimui, buvo įdomi tyrimų sritis ne...
Plačiau