Koks ryšys tarp žarnyno bakterijų ir grožio?

  Grožis iš vidausŽarnynasVisi įrašai  

Mityba veikia ne tik kūną, bet ir mūsų žarnyno svarbiausias gyventojas – gerąsias bakterijas. Nors apie tai nėra daug kalbama, mokslas jau įrodė, jog egzistuoja labai konkretūs ir svarbūs biologiniai mechanizmai, per kuriuos žarnyno mikroflora veikia mūsų sveikatą.

Sutrikusi žarnyno mikroflora = negraži oda

Tai, kokios bakterijos dominuoja kiekvieno iš mūsų žarnyne, tiesiogiai priklauso nuo mitybos. Valgant nesveiką maistą žarnyno mikroflora tampa patogeninė ir išskiria toksinus. Per pažeistą žarnyno gleivinės barjerą į kraujotaką patekę toksinai nuodija organizmą. To rezultatas – uždegiminės odos reakcijos, odos senėjimas. Neigiamą įtaką žarnyno mikroflorai turi ir žarnyne užsistovėję pūnantys maisto likučiai, kurie atsiranda esant vidurių užkietėjimui ar retai tuštinantis.

Geri gerųjų žarnyno bakterijų darbai

Gerųjų žarnyno bakterijų mikroflora veikia kaip apsauginis skydas, neleidžiantis toksiškoms medžiagoms patekti į kraujotaką. Tai reiškia, kad kuo žarnyne daugiau gerųjų bakterijų, tuo sveikesnės mūsų kepenys ir gražesnė oda. Nors žarnyno gerųjų bakterijų ir odos ligų sąsajų tyrimų objektas moksle yra gana naujas, atrasti keli išskirtiniai mechanizmai, kaip žarnynas veikia odos būklę:

  • Žarnyne telkiasi apie 70 % žmogaus imuninių ląstelių, kurios sąveikaudamos su žarnyno bakterijomis gamina medžiagas, veikiančias odos būklę. Esant žarnyno imuniteto disbalansui, gali paūmėti ir net atsirasti lėtinės odos ligos: egzema, dermatitai, aknė arba blogėti alerginės reakcijos į dirgiklius.
  • Gerosios žarnyno bakterijos gamina biologiškai aktyvias trumposios grandinės riebalų rūgštis, kurios padeda mažinti psichologinį stresą ir su juo susijusius padarinius, slopina uždegiminius procesus odoje bei sumažina psichologinės įtampos padarinius odos būklei.
  • Gerųjų bakterijų gaminamas serotoninas tiesiogiai siejamas su odos pigmentacija. Jei jo pagaminama nepakankamai, odos struktūros neapsaugomos nuo UV sukeliamo senėjimo.
  • Žarnyno bakterijos gamina B grupės bei K vitaminus, kurie dalyvauja metaboliniuose žmogaus procesuose: odos, plaukų, nagų atsinaujinime.
  • Gerosios žarnyno bakterijos padeda geriau pasisavinti mineralines medžiagas.

Ką mėgsta valgyti gerosios bakterijos?

Tokios skaidulos kaip inulinas, oligofruktosacharidai, akacijų sakai yra gerųjų žarnyno bakterijų maistas. Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės nepasižymi didele nauda žarnyno bakterijoms, tačiau jos veikia kaip „žarnyno šluota“, padeda lėtinti cukraus pasisavinimą iš žarnyno. Neigiamu poveikiu organizmui pasižyminčios bakterijos pagrinde maitinasi kitokiomis maistinėmis medžiagomis, pvz. žarnyno gleivine. Dar verta atkreipti dėmesį į tai, jog žarnynui labai reikia struktūrinių baltymų kolageno ir elastino, kadangi žarnyno ląstelės organizme atsinaujina sparčiausiai.

Susiję straipsniai

Organizmo valymas – ne taip sunku, kaip atrodo

Organizmo valymas – ne taip sunku, kaip atrodo

Gera žinia tiems, kurie galvoja, jog reikėtų išsivalyti organizmą, tačiau niekaip tam neprisiruošia. Norint iš organizmo išvalyti toksinu...
Plačiau

Graži oda be kremų. Kaip?

Graži oda be kremų. Kaip?

Ar žinojote, kad Antikoje geisdamos blyškios veido odos moterys masiškai naudodavo graužiančią švino pudrą? O Anglijoje buvo laikai, kuom...
Plačiau

Kaip virškinimo ir imuninės sistemos veikia kartu?

Kaip virškinimo ir imuninės sistemos veikia kartu?

Mūsų virškinimo sveikata turi daug bendro su imunine sveikata ir atvirkščiai. Abi sistemos glaudžiai bendradarbiauja, kad išlaikytume ger...
Plačiau

Antioksidantai senėjimo procesams lėtinti

Antioksidantai senėjimo procesams lėtinti

Sakoma, kad grožis ateina iš vidaus. Mitybos ir odos būklės ryšys, tiksliau, mitybos poveikis odos senėjimui, buvo įdomi tyrimų sritis ne...
Plačiau