Nauja poilsio-darbo rutina namuose

  Imuninė sistemaVisi įrašai  

Šiuo laiku, kai siaučia virusas, o šalyje paskelbtas karantinas, didžiajai daliai žmonių gyvenimo rutina apsivertė aukštyn kojomis. Net jei ir atrodo, kad dirbate namuose, ir viskas eina sena vaga - tie patys rūpesčiai susiję su darbu, tos pačios užduotys.. Bet iš tiesų, perkėlimas visų savo veiklų į namus, gali sukelti nepageidaujamo samišio galvoje bei sutrigdyti jūsų fizinę būklę. Su tokiais pasikeitimais turėtume susipažinti - susidėlioti naująją poilsio-darbo rutiną namuose.

Dalinamės 5 patarimais darbui iš namų:

1. Persirenkite Kai kuriems žmonėms dirbant iš namų, galimybė vaikščioti visą dieną su pižama yra pats didžiausias malonumas. Tačiau nusiprausti ir persirengti į darbui tinkamus rūbus padės psichologiškai pasiruošti darbui. Taip pat, vilkint tinkamais drabužiais didesnė tikimybė, kad išeisite iš namų į lauką. O vakere persirengus į pižamą, suprasite, kad darbo diena baigta.

2. Nusistatykite ribas Jei esate įmonės darbuotojas, greičiausiai jūs turėjote įprastas darbo valandas, kurių reikėtų laikytis ir dirbant iš namų. Būkite pasiruošęs darbui tuo metu, kaip įprastai atvažiuodavote į darbą. Darbą pabaikite, kaip įprastai jį baigdavote. Baigus darbą išjunkite kompiuterį, susitvarkykite stalą. Geriausia būtų, jei namuose skirtumėte vieną vietą darbui, kuri būtų kaip jūsų darbo vieta su stalu ir kėde.

3. Išeikite į lauką (Jei nesate izoliuotas) Dirbant iš namų svarbu nepamiršti bent kartą išeiti į lauką, nes įprastai mes išeiname, kai važiuojame į darbą ir grįžtame. Karantino metu, jei nesate izoliuotas, patartina išeiti į lauką trumpam pasivaikščiojimui įkvėpti šviežio oro. Tai padės atsitraukti nuo darbų, o skirtinga nei namų aplinka, leis atsipalaiduoti ir atsakyti jums į klausimus užduotyse, kuriose strinagte. Taip pat jei esate įpratę prie triukšmingos darbo aplinkos - įsijunkite muziką, kuri sukurtų kiek panašensį darbo foną.

4. Skambinkite vieni kitiems Dirbant iš namų dažniausiai bendravimas vyksta el. laiškais, o jei namie esate vieni, diena gali prabėgti be jokio gyvo pokalbio. Toks atsiskyrimas nuo gyvos komunikacijos gali stipriai izoliuoti. Svarbu per dieną bent kelis kartus paskambinti kolegai telefonu ar kitomis ryšio priemonėmis. Dar geriau jei įsijungsite kamerą - tai duos dar realesnio pokalbio pajūčių o taip pat - juk labai įdomu, kokie paveikslai pas kitus ant sienos kabo :)

5. Darykite reguliarias pertraukas Labai gerai yra turėti rutiną dirbant iš namų, tačiau darbas neturi būti monotoniškas. Jūs neturite būti prilipęs prie ekrano visą dieną. Daryktie pertraukas, prasitampykite, pajudėkite. Mokslininkai nustatė, kad dažnesnės trumpos pertrukėlės yra daug naudingesnės nei retos ir ilgos. Daugelis darbuotojų dirbančių iš namų pataria "Pomodoro techniką" - laiko valdymo metodą, kuris sako, kad darbo dieną reikia padalinti į 25 minučių dalis. Po kiekvienos dalies eina 5 minučių pertrauka. Jei dirbate neatsitraukę nuo kompiuterių, nedarote pertaukų - darbingumo lygis krenta, motyvacija atlikti darbą mažėja.