Faktai apie kolageną. Ko dar negirdėjai?

Atnaujinta: spa 8

• Kolagenas – natūraliai žmogaus organizme sintetinamas baltymas, šis baltymas yra vienas iš svarbiausių odos elementų ir sudaro virš 70% odos sausos masės. Kolagenas pasižymi unikaliomis savybėmis, kurios padeda palaikyti normalų odos elastingumą, stangrumą ir atsinaujinimą.


• Kolageno molekulių fragmentai skatina fibroblastus (jungiamojo audinio ląsteles) aktyviau gaminti hialurono rūgštį, kolageną, elastiną bei keratiną žmogaus organizme.(1)


• Anot tyrimų su gyvūnais, kolageno hidrolizatų vartojimas slopina fibrilinius (kolageno, keratino, elastino) baltymus skaldančių fermentų sekreciją, todėl kolageno vartojimas siejamas su odos bei sąnarių senėjimo procesų lėtėjimu.(2)


• Atliktas tyrimas su sveikais žmonėmis parodė, jog 1000 mg dozės kolageno vartojimas bent 6 savaites susijęs su odos drėgmės padidėjimu (p<0.01) lyginant su placebo grupe, o tos pačios dozės vartojimas bent 12 savaičių pagerino fotosenėjimo (saulės UV spindulių) paveiktos odos būklę.(2)

• Maždaug nuo 25 metų organizmas per metus netenka 1,5% natūraliai turimo kolageno kiekio, būdamas 35 metų amžiaus, yra netekęs 15%, o 45 metų - jau visų 30% savo turėto kolageno kiekio. Tačiau kolageno gali pradėti mažėti ir anksčiau, arba galime jo netekti greičiau jei rūkome, mažai geriame vandens, patiriame daug streso, ilgai būname saulėje.

Kolageno kilmė: kiaulinis vs. galvijų vs. žuvų


Nors yra atlikta daug tyrimų, kurie parodo jog tam tikro kolageno vartojimas naudingas žmogaus organizmui (odos būklės bei sąnarių būklės gerinimui), tačiau nėra atlikta jokių palyginamųjų tyrimų, kurie padėtų nustatyti, kurio šaltinio kolagenas žmogaus vartojimui tinkamiausias/naudingiausias.

Dabartiniais duomenimis, žuvų, galvijų, kiaulių kolagenų hidrolizatų teikiama nauda vartotojui yra iš esmės vienoda.

Kolageno tipai:


Nors yra apie 26 kolageno tipai, žmogaus organizme svarbiausi yra I, II, III, IV ir V.

Atskirų kolagenų tipų diferenciacija turi mažai praktinės reikšmės, kadangi nėra atlikta „gerų“ lyginamųjų mokslinių tyrimų su skirtingais kolageno tipais vartojant per burną.

Kol kas patikimi klinikiniai tyrimai atlikti tik su II tipo kolagenu siekiant išsiaiškinti jo poveikį sąnarių būklei. Kolageno tipų diferenciacija iš esmės labiau siejama su marketinginiu įvaizdžiu, bet ne su biologiniu efektyvumu, kadangi atskirai I, II ir III kolageno tipų poveikis kitoms indikacijoms nei „sąnarių būklės palaikymas“ nėra ištirtas. Didesnę įtaką efektyvumui turi tai, ar kolagenas hidrolizuotas bei tai, koks kolageno hidrolizato žaliavos smulkumo laipsnis (kuo labiau hidrolizuotas – tuo smulkesnis, tuo lengviau jį fermentams susmulkinti iki atskirų aminorūgščių ir tuo geriau organizmas pasisavina).


1. Sato K. The presence of food-derived collagen peptides in human body-structure and biological activity. Food Funct. 2017;8(12):4325-4330. doi:10.1039/c7fo01275f

2. Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018;10(7):826. Published 2018 Jun 26. doi:10.3390/nu10070826

Peržiūrų: 573