Kaip virškinimo ir imuninės sistemos veikia kartu?

Mūsų virškinimo sveikata turi daug bendro su imunine sveikata ir atvirkščiai. Abi sistemos glaudžiai bendradarbiauja, kad išlaikytume gerą savijautą.


DIDŽIOJI DALIS IMUNINĖS SISTEMOS YRA MŪSŲ VIRŠKINIMO SISTEMOJE


žarnyne telkiasi didžiausia žmogaus imuniteto dalis - apie 70% žmogaus imuninių ląstelių. Mūsų žarnynas yra pagrindinis kanalas tarp išorinės aplinkos ir vidinių kūno sistemų. Todėl tai yra pagrindiniai vartai, pro kuriuos su maistu bando prasiskverbti patogenai (virusai, bakterijos) bei kiti egzogeniniai toksinai.


Norint, kad imuninė sistema veiktų normaliai, svarbu, kad žarnyno mikrobiota būtų subalansuota. Tai reiškia, kad žarnyne "gerųjų" bakterijų (probiotikų) turėtų būti didesnis kiekis nei "blogųjų". Čia labai svarbu, kad gerosiosms bakterijoms veistis būtų sudarytos sąlygos - jos turėtų "maisto". Probiotikų maistas yra maistinės skaidulos (prebiotikai) - augalinės medžiagos, kurios nėra virškinamos, tačiau dalis jų yra fermentuojamos (skaidomos) gerųjų bakterijų žarnyne.


Iš fermentuojamų žarnyne maistinių skaidulų žarnyno gerosios bakterijos sintetina (gamina) trumpųjų grandinių riebalų rūgštis (TGRR). Pagrindinės jų yra acetatas (C2), propionatas (C3) bei butiratas (C4). Šios medžiagos, ypač butiratai, dalyvauja žarnyno imuninės funkcijos moduliavime: TGRR skatina priešuždegiminių citokinų gamybą bei skatina žarnyno epitelio regeneraciją, t.y. stiprina barjerinę žarnyno funkciją. TGRR taip pat pasižymi ir priešuždegiminiu veikimu, kuris ypač naudingas gydant uždegimines žarnyno būklės.

Trumposios grandinės riebalų rūgštys taip pat padeda reguliuoti ir žarnyno pH – išlaikomas pH, kuris tinkamiausias žmogaus žarnyno “gerosioms“ bakterijoms bei netinkamas patogeniniams mikroorganizmams.(1)


Manoma, jog esant maistinių skaidulų (prebiotikų) trūkumui mityboje, vietoj gerųjų bakterijų pradeda dominuoti patogeninės, kurios maitinasi kitomis maistinėmis medžiagomis.

Tuomet gerosios bakterijos nepagamina pakankamai reikalingų medžiagų (TGRR), dėl to nyksta žarnyno gleivinės epitelis/ apsauginė gleivinės funkcija. Dėl šios priežasties toksinai ir mikrobai patenka į sisteminę kraujotaką, o tai sukelia lėtinius uždegimus ir tolimesnius sutrikimus.(2)

1. Parada Venegas D, De la Fuente MK, Landskron G, et al. Short Chain Fatty Acids (SCFAs)-Mediated Gut Epithelial and Immune Regulation and Its Relevance for Inflammatory Bowel Diseases [published correction appears in Front Immunol. 2019 Jun 28;10:1486]. Front Immunol. 2019;10:277. Published 2019 Mar 11. doi:10.3389/fimmu.2019.00277

2. Desai MS, Seekatz AM, Koropatkin NM, et al. A Dietary Fiber-Deprived Gut Microbiota Degrades the Colonic Mucus Barrier and Enhances Pathogen Susceptibility. Cell. 2016;167(5):1339-1353.e21. doi:10.1016/j.cell.2016.10.043